محل تبلیغات شما

بهداری سپاه و جنگ شیمیایی عراق‌

در آینه اسناد جنگ‌

تهیه و تدوین:

محمدصادق درویشی

اشاره‌

بی شک یکی از نتایج ارزشمند جنگ، سازماندهی تدریجی سپاه پاسداران به عنوان یک سازمان کارآمد نظامی در طول 8 سال دفاع مقدس بوده است. یگان‌ها و رسته‌های مختلف سپاه، به طور تدریجی و در گذرگاه جنگ شکل گرفته و آبدیده شدند. واحد بهداری سپاه پاسداران نیز از این قاعده مستثنی نبود. با شروع جنگ و حضور سپاه به عنوان استوانه دفاعی کشور، هر کجا خط دفاع از دشمن توسط سپاه پاسداران شکل می‌گرفت کمی عقب‌تر از خط، با وجود مشقت‌ها و کمبودهایی که وجود داشت، واحد بهداری نیز تشکیل شده و به مداوای مجروحین جنگ می‌پرداخت. همان‌طور که می‌دانیم در ماه‌های آغازین جنگ، به دلیل حاکمیت تفکر کلاسیک و ت‌های نظامی بنی‌صدر، ایران توفیق چندانی در عفب راندن نیروهای عراقی کسب نکرده بود. اما با گذشت زمان و خصوصاً پس از عزل بنی‌صدر از فرماندهی کل قوا توسط امام خمینی(ره)، عرصه برای نیروهای انقلابی و مردمی در جنگ فراهم گردید. در همین چارچوب، سپاه پاسداران با رویکرد نظامی جدید که برخاسته از جوهره انقلاب اسلامی و روحیه مذهبی و انقلابی مردم ایران بود، توانست ابتکار عمل را در جبهه‌های جنگ بدست بگیرد و با نگاه اعتقادی و انقلابی، پیروزی‌های بزرگی را به ارمغان بیاورد. در واقع یکی از ویژگی‌های بارز سپاه در مقابله با دشمن، شکستن قواعد کلاسیک جنگی روز دنیا بود که با مطالعه چگونگی تکوین سپاه، این خصیصه را می‌توان در اجزاء مختلف ساختار آن مشاهده کرد.

واحد بهداری سپاه پاسداران نیز مانند دیگر اجزای سپاه با همین روحیه و نگاه به جنگ، توانست به خوبی وظیفه پشتیبانی از نیروهای رزمنده را ایفا نماید. واحد بهداری در سازمان‌های نظامی دنیا، اصولاً به عنوان یک واحد پشتیبانی خدمات رزمی محسوب می‌شود. نحوه و سیستم آرایش و حضور عناصر و فضاهای آن در جنگ در قالب ارتش‌های کلاسیک دنیا معلوم و معین است، اما بهداری سپاه پاسداران همان طور که ذکر شد یک نهاد نظامی انقلابی بود و بسیار متفاوت و موفق عمل کرد. به طور مثال، پست امدادگران در ارتش‌های کلاسیک، در فاصله 5،4 کیلومتری خط برپا می‌شود که این فاصله در بهداری سپاه پاسداران، به گواه اسناد موجود، 150 الی 200 متر بود. ایستگاه‌های تخلیه و درمان یا همان اورژانس یگان‌ها، اگر در ارتش‌های کلاسیک با فاصله 30 کیلومتری خط تشکیل می‌شد، این فاصله در جنگ ایران و عراق به 2 الی 4 کیلومتر تقلیل یافت و بیمارستان‌های متحرک و صحرایی که عموماً در فاصله حدود 45 کیلومتری خط احداث می‌شدند در جنگ ما در فاصله 15 کیلومتری برپا می‌شدند. گواه عملکرد موفق و خالصانه بهداری سپاه در دفاع مقدس همین نزدیکی بیش از حد به خط و رزمندگان است؛ به طوری که در عملیات کربلای 5 ، تعدادی از مسئولین بهداری لشکر‌ها در کنار کانال ماهی، فرمان حق را لبیک گفتند که نمونه آن شهید اتحادی، مسئول بهداری لشکر ثارا.، شهید آذریان مسئول بهداری سپاه دوم سیدالشهدا و شهید دکتر صادقیان که در 5ضلعی به شهادت رسیدند و در مجموع بالغ بر 100 شهید بهداری در عملیات کربلای 5 به شهادت رسیدند. با شهادت بیش از 200 نفر از واحد بهداری لشکر 10 سیدالشهدا در سال‌های آغازین جنگ که با توجه به ماهیت بهداری و پشتیبان بودن آن، از پاکباختگی و شجاعت پرسنل این واحد در طول جنگ حکایت دارد. می‌توان گفت، واحد بهداری سپاه پاسداران در طول 8 سال دفاع مقدس به دلیل عواملی که در ذیل می‌آید بیش از حد تصور و محاسبه، میزبان مجروحین رزمنده بوده است: 1. حجم گسترده بمباران‌های هوایی دشمن؛ 2. آتش‌های سنگین و نامحدود توپخانه و ادوات دشمن در عملیات‌ها؛ 3. به کارگیری گسترده سلاح‌های مختلف شیمیایی توسط دشمن؛ 4. کوتاه بودن دوره‌های آموزشی رزمندگان و بالطبع عدم رعایت دقیق موارد ایمنی؛ و 4. تعداد زیاد نیروی داوطلب خودی.

البته در کنار مسائلی که ذکر شد، بهداری سپاه نیز مانند دیگر بخش‌های نیروهای دفاعی کشور از مشکلات زیادی رنج می‌برد که کمبود امکانات موتوری و اورژانسی برای انتقال مجروحین به بیمارستان‌ها، بارزترین این کمبودها بود. عدم تأمین تجهیزات دارویی و درمانی برای مداوای مجروحین نیز یکی دیگر از این مشکلات بود که با همکاری وزارت سپاه و وزارت بهداری تأمین داروها به سختی امکان‌پذیر شد. کمبود پرسنل آموزش دیده و متخصص نیز مشکل دیگری بود . برآیند این مشکلات باعث شد در برهه‌ای از جنگ، طرح ادغام بهداری‌های سپاه و ارتش به عنوان راه‌حلی برای فائق آمدن بر مشکلات پیشنهاد شود که به دلیل زمان‌گیر بودن آن و فقدان شرایط طبیعی برای اجرای این طرح، بهداری سپاه با چارت خدماتی پیشین به کار خود ادامه داد.

واحد بهداری سپاه پاسداران در جنگ شامل قسمت‌های تخصصی درمان، دارو و تجهیزات پزشکی، بهداشت، ش.م.ر، امداد و انتقال و دفتر تحقیقات بود و زیرمجموعه‌هایی با عنوان بهداری‌های لشکر داشت که مسئولیت بهداشت و امداد لشکرها را به عهده داشتند و زیر نظر آنها واحدهای بهداری و بهداشت تیپ‌ها و سپس پست‌های امدادی به امر خطیر بهداری در جنگ می‌پرداختند. اهمیت این واحد در جنگ سبب شد در سال 1362 شورای عالی سپاه پاسداران، استقلال بهداری کل سپاه پاسداران را تصویب کند و اینکه این واحد مستقیماً زیر نظر رییس ستاد مرکزی انجام وظیفه می‌نماید. مسئله دیگری که وجود داشت فقدان عقبه مناسب و کافی برای بهداری سپاه بود که پایگاه‌های آن به دلیل نزیکی به خط دفاعی، حداکثر تا 20 کیلومتری خطوط دفاعی انجام وظیفه می‌کردند. به جز آن، در سطح استان‌ها و شهرستان‌های دیگر توان کافی برای ارائه خدمات درمانی به مجروحین و آسیب‌دیدگان جنگ وجود نداشت که این مهم باعث شد در سال 1363 مرکز امداد پزشکی سپاه پاسداران به عنوان تشکیلاتی وابسته به بهداری سپاه پاسداران در مرکز هر منطقه یا استان تشکیل شوند. هدف کلی ازتأسیس این نهاد، راهنمایی، پذیرش، پیگیری، ترخیص و درمان مصدومین و مجروحین حین مأموریت‌های سپاه بود که البته در اکثر موارد، مشاوره و راهنمایی بیماران عادی نیز توسط این واحد انجام می‌گرفت. تهیه و تنظیم آمار مجروحین جنگی با هماهنگی مسئولین ذی‌ربط و ارائه آن به مقام قانونی نیز از دیگر خدمات این مجموعه بود.

در کنار تنوع و تعدد مسئولیت‌ها و وظایفی که بهداری سپاه با آنها درگیر بود، یکی از موضوعاتی که از همان سال‌های ابتدایی جنگ، به طور ویژه فکر و ذهن مسئولین بهداری را به خود مشغول ساخت، استفاده ارتش عراق از سلاح‌های شیمیایی علیه رزمندگان اسلام بود. عدم آمادگی ذهنی و فقدان توانمندی‌های لازم برای مقابله با بکارگیری حجم گسترده سلاح‌های شیمیایی توسط عراق علیه نیروهای داوطلبی که از آموزش‌های لازم برای مواجهه با این پدیده برخوردار نبودند، کار را برای بهداری سپاه به غایت دشوار ساخته بود. کسب تجارب لازم و دستیابی به ابتکارات و نوآوری‌های ویژه در مقابله با حملات شیمیایی دشمن، از جمله دستاوردهای موفق بهداری سپاه در جنگ محسوب می‌شود. در ادامه، اسناد مربوط به بهداری سپاه در انجام مأموریت‌های محوله و خصوصاً مقابله با حملات شیمیایی عراق در طول جنگ، در چهار بخش تقدیم خوانندگان محترم می‌شود:

 

بخش اول: گزارش‌ها

گزارش‌هایی که برای مطالعه عملکرد واحد بهداری در این قسمت آورده شده، گویای مسئولیت خطیر این واحد در طول 8 سال دفاع مقدس است. در تنظیم این اسناد سعی شده، گزارش‌هایی از واحد‌های بهداری در مناطق مختلف جنگی آورده شود. همچنین این گزارش‌ها بیانگر عملکرد واحدهای کوچک و بزرگ بهداری از ابتدای جنگ تا سال پایانی جنگ است. آنچه در این اسناد جلب توجه می‌نماید خدمت رسانی خالصانه پرسنل واحد بهداری در عین کمبودها و مشکلات فراوانی بود که با آنها دست گریبان بودند:

 

سند شماره 1

تاریخ سند: 30/8/60

واحد بهداری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پاوه‌

بسمه تعالی‌

شمه‌ای از کارکرد واحد بهداری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پاوه از پانزدهم فروردین شصت الی 30/8/60 به شرح زیر است:

- ایجاد مراکز درمانی در روستاهای پشت جبهه که نیازهای درمانی رزمندگان اسلام و مردم محروم منطقه را برطرف کرده است که عبارتند از:

1.   . (عنوان روستا در سند ناخواناست).

2.   فدوی

3.   (عنوان روستا در سند ناخواناست)

4.   قشار - مرکز درمانی شامل: پزشک‌یار، داروخانه، تزریقات و پانسمان.

5.   شوکان - مرکز درمانی - شامل: پزشک‌یار، تزریقات و پانسمان و داروخانه.

توضیح: به واسطه دور بودن جبهه از این مرکز و نزدیک بودن آن به مرکز درمانی فدوی،، در حال حاضر مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و بطور سیار بازدید بعمل می‌آید.

6.   نوین - مرکز درمانی - شامل: پزشک‌یار، امدادگر، داروخانه، تزریقات و پانسمان.

توضیح: مرکز فوق در منطقه اورامان است که جزء مریوان محسوب می‌شود و بواسطه عدم وجود جاده ماشین‌رو، فاقد آمبولانس است.

7.   ثلین- مرکز درمانی - شامل: پزشک‌یار، داروخانه، تزریقات و پانسمان.

توضیح: مرکز فوق در اورامان است که جزء مریوان محسوب می‌شود و در حال حاضر بواسطه نزدیک بودن به مرکز اورمان و دور بودن از جبهه تعطیل می‌باشد.

8.   شمشی: ایجاد مرکز ساختمان مرکز درمانی شمشی بوسیله برادران سپاه و جهاد شامل: 2 نفر پزشک‌یار، 3 نفر امدادگر، 3 آمبولانس در بالای قله شمشی و اورژانس ،داروخانه، تزریقات و پانسمان.

9.   نودشه: ایجاد بیمارستان در نودشه که شامل: اطاق معاینه پزشک، اطاق تزریقات و پانسمان، داروخانه مجهز، اورژانس با 8 تخت، بانک خون، آزمایشگاه مجهز، انبار دارویی کل جبهه، پزشک عمومی، چند نفر پزشک‌یار و چندین امدادگر و تکنسین آزمایشگاه و 5 دستگاه آمبولانس.

توضیح: این مرکز درمانی به صورت مخروبه‌ای درآمده بود که توسط برادران سپاه بازسازی شده است.

10.  آموزش امدادگری در جبهه‌ها به رزمندگان اعزامی توسط برادران بهداری سپاه در جبهه.

11.  آموزش کمک‌های اولیه به تمامی رزمندگان اسلام در جبهه.

12.  اعزام گروه‌های سیار پزشکی شامل: پزشک‌یار و امدادگر، دندانپزشک به روستاهای آزاد شده از جمله کلجی، ناو، حال و غیره.

13.  ایجاد دوازده پایگاه در جبهه‌های بانبگان و مرکز پزشکی در بهداری بانبگان به کمک برادران جهاد شامل: دندانپزشکی، پزشک < از بهداری یک روز درمیان> و ماما هفتگی و پزشک‌یار و خواهران پزشک‌یار و 3 دستگاه آمبولانس.

14.  اعزام برادران و خواهران پزشک‌یار به روستاهای محروم منطقه بانبگان و ثلاث.

15.  اعزام برادران پزشک‌یار و امدادگر به کلیه قله‌هایی که برادران سپاه و ارتش در آن مستقر هستند، حدود 5 قله.

16.  ایجاد انبار داوریی در پاوه و خوابگاه برای برادران پزشک‌یار و امدادگر اعزامی به جبهه.

17.  تغییر نامبه بیمارستان شهید کلاهدوز.

.  اعزام دندانپزشک به کلیه روستاهای تحت پوشش.

19.  ویزیت بیش از 15 هزار نفر از مردم محلی و رزمندگان اسلام و کمک به برادران ارتشی و ژاندارمری با ارسال وسایل پزشکی و پزشک‌یار و دارو.

20.  تحویل شیر خشک به مادران کم شیر در کلیه روستاهای آزاد شده.

 

‌سند شماره 2

شماره سند: سیار

تاریخ: 10/8/61

به: فرماندهی قرارگاه کربلا (سپاه)

از: بهداری قرارگاه کربلا (سپاه)

موضوع: گزارش و درصد آمادگی واحد امدادی‌

بدینوسیله گزارش بهداری قرارگاه کربلا را در رابطه با عملیاتی که انشاءا. در پیش است اعلام می‌داریم، به امید اینکه خداوند بزرگ توفیق خدمت به اسلام و مسلمین را به همه ما عنایت بفرماید و ضمناً اعلام آمادگی بهداری قرارگاه را به صورت صددرصد بحول و قوه الهی اعلام می‌داریم.

 

الف: اموری که مربوط به بهداری قرارگاه کربلا بوده است:

هماهنگی‌ها

1) با ارتش جمهوری اسلامی‌

طبق جلسات مکرر و متعددی که با برادران بهداری ارتش و نماینده جناب سرهنگ صیاد شیرازی داشتیم قرار بود کمک‌هایی را در رابطه با احداث اورژانس‌ها و مختصری وسائل اورژانسی به بهداری سپاه بنمایند به این دلیل که تقریباً به گفته خود آنها بیش از 90% امور امدادی و درمانی مجروحین توسط اورژانس‌ها و اطاق عمل‌های بهداری سپاه انجام می‌شود اما متأسفانه در همین حد نیز همکاری نکردند و به قول‌های خودشان، هر چند ناچیز بود، جامعه عمل نپوشاندند. می‌توان گفت مسئولیت سرویس دادن به مجروحین فقط به عهده بهداری سپاه می‌باشد که انشاءا. طبق روال گذشته بحول و قوه الهی انجام وظیفه خواهیم کرد.

 

2) هماهنگی با نیرو هوایی جمهوری اسلامی

طبق معرفی‌نامه‌ای که فرمانده محترم قرار گاه کربلا نوشتند جلسه‌ای را با جناب سرهنگ عابدین و سرهنگ20 (یک کلمه در سند ناخواناست.) داشتیم، هماهنگی‌های لازم برای تخلیه سریع مجروحین با هواپیما و احداث ستاد تخلیه و نقاهتگاه بهداری قرارگاه کربلا انجام شد و از طرف سپاه، آقای دکتر توانا به عنوان مسئول ستاد تخلیه مجروحین و برادر دکتر میرصافحیان به عنوان مسئول نقاهتگاه معرفی شدند. لازم به ذکر است که فرماندهی نهایت همکاری را با بهداری قرارگاه داشته است.

 

3) هماهنگی با هوانیروز

طبق جلسه‌ای که با جناب سرهنگ آذین و نماینده هوانیروز در رابطه با تخلیه مجروحین از جبهه به پشت جبهه داشتیم، محل تخلیه مجروحین مشخص شد به این ترتیب که قبل از موفقیت عملیات، مجروحین از پدی که در کنار پادگان عین‌خوش می‌باشد تخلیه شوند و انشاءا. صبح عملیات که ارتفاعات تصرف شد به صورت فعال از دو پد < تیپ امام حسین (ع)- تیپ کربلا> و از بقیه پدها در صورت نیاز استفاده و در داخل شهرها نیز محل فرود هلی‌کوپترها به صورت ذیل می‌باشد:

1.   بیمارستان شهید کلانتری سپاه پاسداران واقع در اندیمشک؛

2.   بیمارستان نیروی هوایی واقع در پایگاه وحدتی دزفول؛

3.   بیمارستان شهدای شوش واقع در پایگاه شوش؛ و

4.   بیمارستان یازهرا واقع در پایگاه دزفول.

که همه محل‌ها توسط رابط هوانیروز کنترل و بازدید شده است.

متذکر می‌شویم که 20 نفر تکنسین اورژانس جهت امور امدادی برای استقرار در داخل هلی‌کوپترها به هوانیروز معرفی شد، بنابراین مقرر شد انشاءا. مجروحین در روز با 4 دستگاه هلی‌کوپتر شنوک و 10 دستگاه 214 به شهر منتقل شوند و از طرف بهداری قرارگاه، برادر توانا به عنوان رابط بهداری در هوانیروز معرفی شد.

 

4) هماهنگی با راه‌آهن لرستان‌

با توجه به اینکه در همه حملات، جراحت اکثر مجروحین سطحی بوده و از باب اینکه تخلیه مجروح از طریق هوا دچار تراکم نشود لذا قرار شد دو قطار از راه‌اهن از تاریخ 8/8/61 در اختیار بهداری قرار دهند تا مجروحین از این طریق تخلیه شوند که الحمدا. قطار آماده است.

 

5) هماهنگی با سازمان بهداری خوزستان‌

با توجه به گستردگی عملیات و استعداد نیروها، مقرر شد سه بیمارستان با ظرفیت‌های مناسب از طرف بهداری فعال شود؛ یک بیمارستان از نیروی هوایی، یک بیمارستان از سپاه پاسداران قرار گاه که جمعا 5 بیمارستان . بحمدا. همه آماده‌اند و اکیپ‌ها جراحی از تاریخ 9/8/61 آماده‌اند.

 

اقدامات انجام شده توسط بهداری قرارگاه کربلا

1) احداث بیمارستان شهید کلانتری سپاه پاسداران در اندیمشک، آمادگی 100%.

مسئول بیمارستان: برادر دکتر رهنمون‌

مدیر داخلی: برادر عطاری‌ها

تخت: 350 تخت؛ تخت اورژانس: 40 تخت؛ امدادگر و تخلیه‌گر: 80 نفر؛ اطاق عمل: 4 دستگاه؛ تیپ کامل جراحی: 4 اکیپ ؛ پد هلی‌کوپتر: 2محل؛ جراح ارتوپد: 1نفر ؛ جراح عروق: 1نفر؛ اتوبوس آمبولانس: 3 دستگاه؛ بانک خون: با تمام تجهیزات؛ مینی بوس: 2 دستگاه؛ پزشک عمومی:8 نفر؛ تکنسین بیهوشی:10نفر؛ آمبولانس شهری: 8 دستگاه؛ تکنسین اطاق عمل: نفر؛ تکنسین آزمایشگاه: نفر؛ تکنسین رادیولوژی: 4 نفر؛ تکنسین اورژانس20: نفر؛ بهیار: 40 نفر؛ پرستار: 7 نفر؛ کمک بهیار:30 نفر.

 

2. ستاد تخلیه < عاشورا> مستقر در فرودگاه پایگاه وحدتی دزفول، آمادگی100%.

مسئول ستاد تخلیه: دکتر توانا

پزشک عمومی: 4 نفر؛ متخصص داخلی: 1 نفر؛ بهیار: 20 نفر؛ پرستار: 2 نفر؛ تکنسین اورژانس: 30 نفر؛ امدادگر و تخلیه‌گر: 30 نفر؛ تخت آماده100: نفر؛ نیروی متفرقه:100 نفر.

 

3. مجتمع نقاهتگاه‌های < شهدای هفت تیر> مستقر در پایگاه وحدتی دزفول‌

مسئول نقاهتگاه برادر دکتر میر صالحیان.

تخت نقاهتگاه 600 تخت؛ پزشک عمومی10 نفر؛ روان‌شناس: 2 نفر؛ پرستار: 7 نفر؛ بهیار: 22 نفر؛ پزشک‌یار: 30 نفر؛ امدادگر: 50 نفر؛ متفرقه: 70 نفر.

 

ب) اقدامات انجام شده توسط بهداری سپاه سه صاحب‌امان و لشکرهای تحت امر آن:

- بیمارستان امام مهدی(عج) واقع در دهلران، آمادگی: 100 %

اطاق عمل: 2 دستگاه؛ تخت اورژانس: 30 تخت؛ تخت نقاهتگاه: 360 تخت؛ اکیپ جراحی: 3 اکیپ کامل جراحی؛ بانک خون: با تجهیزات کامل.

- اطاق عمل‌های سیدالشهدا مستقر در کنار اورژانس امام حسین(ع)، امادگی:100%

اطاق عمل صحرایی: 2 دستگاه؛ اکیپ جراحی: 3 اکیپ؛ ریکاوری: 12 اکیپ؛ بانک خون؛ پد هلی‌کوپتر: 3 پد.

 

اورژانس‌های بهداری سپاه

1. اورژانس شهید محراب آیت‌ا. اشرفی، < امام حسین (ع)>، آمادگی: 100%

تخت اورژانس: 20تخت ؛ پزشک‌یار: 30 نفر؛ پزشک عمومی: 5 نفر؛ امدادگر:300 نفر؛ دانشجوی سال آخر: 8 نفر؛ متفرقه:100نفر؛ تکنسین بانک خون: 3 نفر؛ آمبولانس خط‌رو: 35 دستگاه؛ تکنسین دارویی:2 نفر؛ آمبولانس پشت خط؛ تکنسین اورژانس: 10نفر؛ اتوبوس آمبولانس: 10 نفر؛ مینی‌بوس آمبولانس: 4 نفر.

 

2. اورژانس شهید محراب آیت‌ا. دستغیب،، آمادگی 90%

مسئول:دکتر ‌

پزشک عمومی: 6 نفر؛ امدادگر220 نفر؛ پزشک‌یار:15 نفر؛ بهیار: 20 نفر؛ تخت اورژانس: 30 تخت؛ آمبولانس: 33 دستگاه؛ اتوبوس: 8 دستگاه؛ مینی بوس: 4 دستگاه.

 

3. اورژانس ابوغریب، < امام حسین>

مسئول اورژانس: دکتر پورخلیلی‌

تکنسین دارویی: 2 نفر؛ پزشک: 4 نفر؛ تکنسین بانک خون: 2 نفر؛ پزشک‌یار:20 نفر؛آمبولانس: 10 دستگاه؛ تخت اورژانس: 12 تخت؛

 

4. اورژانس شهید آیت‌ا. صدوقی، < تیپ کربلا>آ آمادگی 100%

مسئول اورژانس:دکتر محمدی

پزشک: 8 نفر؛ جراح: 1 نفر؛ پزشک‌یار و بهیار: 13 نفر؛ امدادگر و تخلیه گر:140 نفر؛ آمبولانس: 48 دستگاه؛ بانک خون؛ پد هلی‌کوپتر.

 

5. اورژانس نجف اشرف، آمادگی100%

مسئول اورژانس:دکتر بهجتی‌

پزشک: 95 نفر؛ بهیار و پزشک‌یار: 32 نفر؛ تخت اورژانس: 15 نفر؛ تکنسین بانک خون: 2 نفر؛ امدادگر خط: 217 نفر؛ آمبولانس خط‌رو و غیره:34 دستگاه؛

به این وسیله، آمادگی کامل واحد بهداری را برای عملیات اعلام می‌داریم.

بهداری قرارگاه کربلا

 فتحیان‌

مورخه 10/8/61

 

سند شماره 3

تاریخ سند: 17/11/61

به: قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء (ص)

از: ف- قرارگاه کربلا (سپاه)

موضوع: پیوستی‌

بسمه تعالی‌

سلام علیکم‌

بدینوسیله به پیوست، 6 برگ نامه شماره 548/90/770 خ- مورخه 11/11/61 منضم به 6 برگ که از قرارگاه خاتم‌الانبیاء به این فرماندهی رسیده و موضوع آن میزان آمادگی بهداری می‌باشد، جهت اطلاع ارسال می‌گردد.

مهدی برزگزاده

 

الف) بیمارستان‌ها و اورژانس‌هایی که تحت امر قرارگاه نجف هستند

1.   بیمارستان شهید کلانتری : واقع در اندیمشک مجاور راه‌آهن‌

دارای اطاق عمل، 40 تخت اورژانس،300 تخت بیمارستان، دارای بانک خون و رادیولوژی و آزمایشگاه تقریباً مجهز که در عملیات محرم، بیش از 60% کل مجروحین را پذیرفت.

2.   نقاهتگاه شهدای هفت تیر، واقع در پایگاه وحدتی دزفول‌

دارای 700 تخت نقاهتگاه در سه سالن. حدود 80 الی 90 درصد مجروحین سرپایی هستند و نیاز است برای کاستن از تراکم بیش از حد بیمارستان‌ها و رسیدگی بیشتر به مجروحین بد حال، در صورت امکان، هماهنگی لازم با اعزام نیرو برای برگشتن قریب به اتفاق مجروحین نقاهتگاه به جبهه صورت گیرد.

3.   ستاد تخلیه عاشورا، واقع در پایگاه وحدتی دزفول‌

دارای یک سالن مراقبت‌های ویژه با ظرفیت 80 تخت. کلیه مجروحین بد حال که باید به مناطق و استان‌های مختلف ایران منتقل شوند از این ستاد می‌گذرند. هماهنگی با مناطق پذیرنده مجروح و بیمارستان‌های دزفول و اندیمشک که فرستنده مجروح هستند شده است. با نیروی هوایی هم هماهنگی شده و آمادگی برای عملیات 100% می‌باشد.

4.   بیمارستان صحرایی شهید حسن باقری، واقع در ابتدای جاده حاج احمد متوسلیان‌

دارای سه اطاق عمل و رادیولوژی و آزمایشگاه و اطاق ریکاوری و چاوری با ظرفیت 20 تخت اورژانس، آمادگی 80% .

5.   ستاد تخلیه مجروحین و امداد پزشکی سپاه 11 قدر، واقع در اواسط بزرگراه احمد متوسلیان‌

دارای 25 الی 30 تخت اورژانس، بانک خون، داروخانه، پد هلی‌کوپتر مناسب، که متعلق به بهداری رزمی سپاه 11 قدر می‌باشد، آمادگی 100%.

6.   اورژانس مادر نصر، واقع در انتهای جاده آسفالت‌

دارای 30 تخت اورژانس و مجهز به: بانک خون، داروخانه و پدهای هلی‌کوپتر. اکثر مجروحین تیپ‌های امام رضا و جواد‌الائمه جهت تخلیه هوایی به اینجا منتقل می‌شوند. آمادگی 100% و متعلق به بهداری رزمی لشکر نصر می‌باشد.

7.   اورژانس‌های تیپ جوادالائمه و امام رضا که روی نقشه مشخص شده و هر کدام دارای 20 تخت اورژانس و امکانات مورد احتیاج یک اورژانس را در اختیار دارند و آمادگی آنها 100% می‌باشد.

8.   اورژانس لشکر رسول‌ا.(ص)، واقع در کنار جاده بتراشه

دارای تخت اورژانس و امکانات مورد نیاز اورژانس و متعلق به بهداری رزمی لشکر محمد رسول ا.(ص) می‌باشد. لازم به ذکر است که تیپ‌های آن بعد از مرحله اول عملیات، انشاءا. در جلو، اورژانس خواهند زد، آمادگی آن 100% است.

9.   اورژانس لشکر عاشورا، واقع در جاده (یک کلمه ناخواناست.)

دارای 16 تخت اورژانس، بانک خون، داروخانه، پد یدکی احتمالی. تیپ‌های آن بعد از پیشروی انشاءا.، اورژانسی را احداث می‌کنند و آمادگی آن برای عملیات 100% است.

 

ب) بیمارستان‌ها و اورژانس‌های تحت امر قرارگاه کربلا

1.   بیمارستان طریق‌القدس: واقع در شهر بستان‌

دارای 5 اطاق عمل مجهز، اورژانس مجهز 45 تخت، بانک خون، رادیولوژی، آزمایشگاه، نقاهتگاه - پدهای خیلی مناسب هلی‌کوپتر- نزدیکترین بیمارستان به جبهه مخصوصاً بعد از مرحله اول و باز شدن جاده آسفات فکه - بستان، آمادگی آن 100% است.

2.   نقاهتگاه واقع در شهرهای اهواز- سوسنگرد

دارای ظرفیت 950 تخت در 5 سالن در ورزشگاه تختی اهواز و یک سالن در سوسنگرد که عمدتاً مجروحین سرپایی پس از مداوا، با قطار یا با هواپیما از پایگاه امیدیه به سایر مناطق ایران منتقل می‌شوند. آمادگی آن 100% است.

3.   ستاد تخلیه قائم(عج)، واقع در فرودگاه اهواز

دارای سالن مراقبت‌های ویژه که مجروحین بد حال تا قبل از انتقال توسط هواپیما، آنجا تحت نظر پزشک متخصص می‌باشند. هماهنگی لازم بین بیمارستان‌های شهر و ستاد مجروحین انجام شده است. آمادگی 100% است.

4.   بیمارستان صحرایی قدس، واقع در جنگل امقر

دارای دو اطاق عمل مجهز، رادیولوژی، آزمایشگاه، بانک خون، ریکاوری، دارای 12 تخت اورژانس که متعلق به بهداری رزمی لشکر قدس می‌باشد. میزان آمادگی 100% می‌باشد.

دارای پدهای هلی‌کوپتر که همه مجروحینیرا که به اورژانس‌های جنگل می‌آیند از آنجا با هلی‌کوپتر منتقل می‌شوند.

5.   اورژانس ثارا.، واقع در جنگل امقر

دارای 20 تخت اورژانس، داروخانه، آزمایشگاه، بانک خون، نقاهتگاه مناطق. بهداری رزمی لشکر ثارا. می‌باشد. آمادگی آن 100% است.

6.   اورژانس لشکر کربلا، واقع در جنگل امقر

دارای تخت اورژانس، داروخانه، بانک خون، که متعلق به بهداری رزمی لشکر کربلا می‌باشد. آمادگی آن 100% است.

7.   اورژانس تیپ امام حسن(ع) و لشکر ولی عصر، واقع در جنگل امقر

دارای 30 تخت اورژانس که در مجاور بیمارستان قدس می‌باشد. آمادگی آن 100% و متعلق به لشکر ولی عصر و تیپ امام حسن می‌باشد

8.   اورژانس نجف: واقع در جنگل امقر

دارای 17 تخت اورژانس که مجهز به داروخانه و بانک خون و نقاهتگاه می‌باشد و به بهداری رزمی لشکر نجف متعلق است. آمادگی آن 100% است.

9.   بیمارستان صحرایی یا مهدی، واقع در شهر دهلران‌

دارای دو اطاق عمل مجهز، 30 تخت اورژانس، رادیولوژی، ریکاوری، آزمایشگاه، بانک خون، نقاهتگاه با ظرفیت 200 تخت، پد هلی‌کوپتر که متعلق به بهداری رزمی لشکر فجر می‌باشد. آمادگی آن 100% بوده، ولی متأسفانه به علت 4 بمباران پی در پی شهر انجام شد که دیروز ساعت 1 بعد از ظهر هواپیمای دشمن بیمارستان را با راکت زد که راکت‌ها عمل نکرده ولی با تیربار سه نفر شهید و حدود 20 نفر را مجروح کرده است. این امر باعث شد آمادگی آن به 70% کاهش پیدا کند که انشاءا. برای عملیات آماده می‌شود.

10.  اورژانس المهدی، واقع در جاده چیلات‌

دارای تخت اورژانس، بانک خون، داروخانه، مشترک با بهداری تیپ 2 ارتش و بهداری رزمی تیپ المهدی سپاه، و آمادگی آن 100% است.

به غیر از موارد یاد شده در مورد بهداشت و امور دارویی و تجهیزات پزشکی و امدادگران عملیات و آمبولانس و آموزش همگانی امداد و بهداشت و ش.م.ر، طبق گزارشی که از تمام رده‌ها به عمل آمده، آمادگی آنها تقریباً 80% بود که از عملیات‌های گذشته بهتر می‌باشد.

به امید پیروزی رزمندگان اسلام بر کفر جهانی‌

و انشاءا. زیارت کربلا و نجف و قدس

بهداری رزمی خاتم‌الانبیاء

روز شمار وقایع دهه فجر ۵۷

حضور در مرقد مطهر امام راحل و گلزار شهدای بهشت زهرا

بهداری سپاه در دفاع مقدس

بهداری ,سپاه ,نفر؛ ,اورژانس ,  ,   ,بهداری سپاه ,واقع در ,سپاه پاسداران ,تخت اورژانس ,واحد بهداری ,بهداری قرارگاه کربلا ,پایگاه وحدتی دزفول‌ ,شهید محراب آیت‌ا ,نفر؛ آمبولانس خط‌رو

مشخصات

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

بهترین ها در ممتاز وب مینویسم برای دلم Michael's info وبلاگ پی سی باز شهر من کرج ematapex شفاخانه درب ضد سرقت ترک آلتین درب ماد مهارت های مطالعه و یادگیری Hope's info